Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı, çavlanın yanı sıra çağlayan ile birlikte cadı kazanı benzerindeki çok ilginç jeolojik özelliklerin yanında yer yer anıt ağaçların da bulunmakta olduğu çok zengin ve de bakir bitki örtüsüne sahip durumdadır. Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı, ülkemizde tescil edilmiş olan ilk tabiat anıtları arasındadır. 500 metrelik kadar dere boyunca, anıt ağaçların yanı sıra üç tane şelale ile birlikte bir tane de ‘Cadı Kazanı’ ismi verilmiş derin bölüm tescilli durumdadır.
Ağaçların aralarından şiddetli bir şekilde almış olan sular, beyaz köpükler halinde dökülüp cadı kazanının iç kısmında yer alan derin kayalıkların arasında adeta kaynar. Şelalenin arkasında bulunan kayanın iç kısmında, doğal bir şekilde oluşan mağarayla beraber bir ara kaybolmuş olan sular biraz ileri kısımdan yeniden ortaya çıkıp akışını devam ettirmektedir.
Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı, resmi bir şekilde koruma altına alınan doğal bir varlığımız olarak öne çıkmaktadır. Zengin bir durumdaki bitki örtüsünün su sesiyle bütünleşmiş olduğu bölge, mesire ile birlikte piknik alanları, kamp alanları, doğa yürüyüş parkurları, orman içi dinlenme yerleri ile beraber çok harika bir doğa güzelliğine sahip durumdadır.