Şeyh Şabanı Veli Külliyesi, külliye içerisinde yer alan caminin kitabesinden III. Murad’ın Hocası Suca Efendi aracılığıyla yaptırılmış olduğu anlaşılır. Şeyh Şabanı Veli Külliyesi; Degah Evlerinin yanı sıra Cami ile birlikte Türbe, Kütüphane, Asa Suyu ve de Şadırvan olarak öne çıkmaktadır.
Camiyle aynı tarihler içerisinde caminin banisi aracılığıyla yaptırılmış olduğu tahminleri bulunan dergah, Sultan Abdülmecid’in vermiş olduğu emirle beraber Kastamonu Kaymakamı olarak görev yapan Salih Ağa aracılığıyla esaslı bir biçimde tamir edilmiş, alt yapılar tamamen düzgün bir şekilde yenilenmiş ve aynı zamanda ihata duvarı örülerek külliye çevrilmiştir. Günümüze ulaşmış olan iki konak ile birlikte ortasında yer alan müze binası Azdavaylı Mahmut Paşa aracılığıyla inşa ettirilmiştir. Müze şeklinde kullanılmakta olan ortada yer alan bina üzerinde Şeyh Şabanı Veli’nin özel eşyalarının yanı sıra Kastamonulu hattatlara ait durumda bulunan eserler sergilenir.
Cami ise Seyyid Sünneti Efendi aracılığıyla inşa ettirilmiştir. Caminin ilk biçimi hiç bir şekilde bilinmez. Sultan III. Murad’ın hocası ve aynı zamanda mürşidi Şuca Efendi, Seyyit Sünneti Efendi Mescidi’ni genişletip bugün görmüş olduğumuz haliyle camiyi inşa ettirmiştir. Caminin tabanıyla beraber tavanı tamamen ahşaptır. Mihrap ise alçı süslü olarak inşa edilmiştir. Minber ile birlikte vaaz kürsüsü ahşap üstünde sedef işlemeli olarak öne çıkmaktadır. Cami ise şu anda ibadete açık bir durumdadır.