Eflatunpınar Hitit Su Anıtı, Konya İlinde yer alan Beyşehir İlçesinin Sadıkhacı Beldesinin sınırlarında yer alır. Hititler, dünya uygarlık tarihi içerisinde ortalama olarak bin senelik egemenlik zamanında devlet yapısınının yanı sıra sosyal ile birlikte ekonomik ve de dini yaşamı yansıtmakta olan farklı somut kültür varlıkları bırakmış durumdadır.
Bahsi geçen kültür varlıklarının şekillenmesi konusunda ihtiyaçlarla beraber inançlar en önemli faktörlerin arasında bulunur. Suyun bir merkez içerisinde toplanıp ihtiyaç oranında kullanılabilmesi, bu şekilde ise çok iyi bir su rejiminin uygulanması tarım toplumlarının içinde ekonomik hattın en önemli parçalarından bir tanesi olup, Eflatunpınar Hitit Su Anıtı, Hititler döneminin ardından da fonksiyonunu hiç bir şekilde yitirmeden bugüne dek ayakta kalabilmiş olan bu sistemin en güzel örneklerindendir. Anıt Milattan Önce 13’üncü yüzyıl dönemlerinin son çeyreğine tarihlenir. Eflatunpınar Anıtı’nın Büyük Kral Tuthaliya IV dönemlerine ait bir durumda olduğu da düşünülür..
Özgün bir durumdaki taş işçiliğinin yanı sıra kabartmalarında yer alan kompozisyon ve ayrıca bir açık hava tapınağı olarak düzenlenmesiyle beraber Hitit Uygarlığı’nın öteki kaya anıtlarından da ayrılmış olan Eflatunpınar Anıtı, doğal kayanın üstüne yapılmamış, birbirine uygun bir şekilde kesilmesi sağlanan andezit blokların titizlikle birleştirilmesiyle beraber inşa edilmiştir. Doğal bir durumdaki bir su kaynağının üstüne inşa edilmiş büyük bir havuz ve dikdörtgen formlarında biçimlendirilmiş kayaların üstüne kabartma teknikleri kullanılarak yapılmış tanrı ile birlikte tanrıça figürlerinden meydana gelmektedir.