Hellenistik Dönem içerisinde merkezi bir nokta olan Uzuncaburç’un yaklaşık olarak 4 kilometrelik doğu bölgesindeki Olba Territoriumu’nun ibadet yeri olarak öne çıkan bugünlerdeki Uzuncaburç yerleşim yeri, Roma Dönemi zamanlarında, 72 senesinde İmparator Vespesianus dönemlerinde Olba’dan ayrılıp Diokaesareia (Tanrı-İmparator Kenti) ismiyle özerk, kendi ismine para basmış olan kent durumuna da gelmiştir. Bizans Dönemi’nin hemen sonrasında Türkler buraya kentin sembolü olarak öne çıkan yüksek burcun (Hellenistik Kule’nin) adını verip ‘Uzuncaburç’ olarak anılmaktadır.
Tiyatronun tam ön kısmından geçmekte olan sütunlu cadde, Zeus Tapınağı’nın yanı sıra kent kapısından gelmekte bulunan öteki bir Sütunlu Cadde’yle kesişme noktası ve Tyche Tapınağı’nda son buluyor. İS 1’inci yüzyıl döneminden kalma Sütunlu Cadde’de yer alan sütunların tamamı da yıkılmıştır. Mimari bir durumdaki parçalarının büyük bir kısmı da yok olmuş durumdadır.
İS 1’inci yüzyıl döneminden kalma Tören Kapısı her bir tanesi 1 metrelik çapa sahip ve 7 metrelik yüksekliğe sahip olan Korinth başlığına sahip sütunlarıyla heybetli bir yapı olarak öne çıkmaktadır. Yarısı yıkılmış durumda bulunan tören kapısının beş sütunu ayakta kalmayı başarmıştır. Soli-Pompeiopolis ören yerinde bulunan bu gibi sütun gövdelerinden çıkmış olan konsolların varlığı bunların üstünde heykeller yer aldığının da kanıtlarıdır.