Boyabat Kalesi, Boyabat İlçesi’nin bulunmakta olduğu Gökırmak Vadisi üzerinde, karşılıklı bir durumdaki sarp iki tane kayalık tepeden bir tanesinin üstüne inşa edilmiştir. Kale, kayaların tamamen doğal durumda bulunan yapılarına uygun bir biçimde inşa edilmesiyle öne çıkmaktadır. Kale bedenlerinin arasında yer alan kulelerin bir kısmı dikdörtgen şekilde, bir kısmı yuvarlak bir şekilde yapılmış olarak iç bölümünde kulelere çıkmakta olan merdivenler yer alır. Kaleye giriş ise güneydoğu köşesi üzerinden büyük durumda bulunan yuvarlak kulenin yanında yere alan ufak bir kapıdan sağlanır.
Geç Roma ile birlikte Erken Bizans Dönemi’ne ait durumda bulunan buluntuların da sergilenmekte olan bu yapı, bugün görmüş olduğumuz hali ile bir Osmanlı kalesi özelliğini gösterir. Böyle olması ise kalenin, Geç Roma Dönem’lerinden Osmanlı Dönemi’ne dek kullanılmakta olduğunu açıkça gösterir. Bugün görmüş olduğumuz durumuyla beraber surların yanı sıra burçları ile birlikte yapım malzemesi, Osmanlı kalesi olduğunu çok açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Fakat söz konusu bu kalenin temelleri ise daha önceden atılmış durumdadır. Bundan dolayı da söz konus ubu kaleyi, eski ve yeni kale şeklinde iki bölümde incelemek olanaklı durumdadır.
Eski durumda bulunan kalenin temelleri Milattan Önce altıncı yüzyıl dönemlerinin başlarında Paflagonyalılar zamanında inşa edilmiştir. Kalenin eski temelleri üzerinde, kale iç duvarlarının bir bölümünde Roma ile birlikte Bizans eserlerine rastlamak olanaklı durumdadır.